Vaccinaties Corona

Vaccinatie tegen COVID-19

Als huisarts hebben we een beperkte rol in het vaccineren tegen Covid-19. De regie ligt bij de landelijke overheid en RIVM.

Dit betekent dat onze praktijk mensen die geboren zijn in 1956 t/m 1960 vaccineert. Deze mensen hebben de eerste prik gehad en krijgen binnenkort de tweede. Er wordt veel gebeld over de vaccinaties, of het op een andere datum kan, bijvoorbeeld i.v.m. een geplande vakantie. Wij kunnen helaas niet erg flexibel zijn in de prikdata gezien we per flacon 11 mensen binnen 6 uur moeten vaccineren. Na 6 uur is de houdbaarheid verstreken en moeten de vaccins weggegooid worden. Dit betekent dat we niet per persoon een uitzondering kunnen maken. Kijk ook op Prullenbakvaccin

Mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger) en mensen met het syndroom van Down die thuis wonen hebben al een vaccinatie ontvangen. Ook hebben wij enkele mensen thuis gevaccineerd die bedlegerig zijn.

Vanaf de eerste week van mei zijn mensen jonger dan 60 jaar met een medisch risico door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij een vaccinatieafspraak maken bij de GGD.  Mensen uit deze groep worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Deze groep heeft een medische indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie bij de huisarts. Daarom maakt de huisarts ook voor de coronavaccinatie de selectie voor de uitnodiging. De uitnodigingen worden gefaseerd verstuurd. De mensen uit deze groep krijgen voorrang omdat zij een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van COVID-19. Het gaat onder andere om mensen met:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen
  • een chronische stoornis van de hartfunctie
  • diabetes mellitus
  • chronische nierinsufficiëntie
  • een afweerstoornis of behandeling met medicijnen die de afweer onderdrukken (immuunsuppressiva) leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties

Eerder werd de groep mensen met een medisch hoog risico al uitgenodigd voor een coronavaccinatie door het ziekenhuis. Zij zijn inmiddels bijna allemaal gevaccineerd.

Heeft u nog vragen over de vaccinatie? U vindt meer informatie op www.coronavaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar).

Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona?

In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd. Ook kunt u deze video bekijken waarin dit in eenvoudige taal wordt uitgelegd.

Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.